17 Music Haiku for piano – Ehsan Saboohi
Saboohi project     English

Dit project is ontstaan naar het idee van SKVR pianodocent Foekjen Verhoef in samenwerking met de Iraanse componist Ehsan Saboohi en de Nederlandse componist Gerda Geertens.
Wij presenteren hier een preview van de uitvoering van ’17 Music Haiku’ van Ehsan Saboohi.


Conraad, een piano leerling van de SKVR speelt hier haiku no.8 ‘Sensation of the Fall’. Voorafgaand aan de pianovertolking van Conraad klinkt een electronische instrumentatie van haiku no.8 gecombineerd met een beeld en tekst projectie gemaakt door Gerda Geertens.

Op deze unieke manier worden alle 17 Music Haiku’s door pianoleerlingen van de SKVR uitgevoerd. In de lessen van SKVR docent Foekjen Verhoef worden ze voorbereid op hun aandeel aan het project.

Er is een nauwkeurige omschrijving van alle programma onderdelen beschikbaar op aanvraag, in zowel Engels als Nederlands.

Doelstellingen
 1. Mijn enthousiasme voor die andere hedendaagse muziek : de klassieke hedendaagse muziek , delen met mijn pianoleerlingen.
 2. Een speelbaar, en merendeels aanspreekbaar piano album van 17 miniaturen laten uitvoeren met een voor kinderen extra interessante, multi media aanpak.
 3. Een eerste kennismaking en vernieuwende ervaring aan de kinderen bieden.
Resultaten

 1. Een hernieuwde kijk op wat je nog meer kan, met noten lezen, en een beetje ritme. En natuurlijk, als je niet terug schrikt voor iets wat je nog nooit gehoord hebt.
 2. Een unieke uitvoering, die je zelf helpt tot stand te brengen.
 3. Een ervaring die je horizon zal aanspreken, en je van dienst kan zijn in de rest van je piano carrière.
Aanpak
 1. Bijdrage van componist Gerda Geertens. Zij neemt een aantal malen deel aan de lessen met voorbeelden van haar elektronische geluid/ beeld / tekst producties.

 2. Af en toe een aanmoediging van de Iraanse componist Ehsan Saboohi . Hij was zo genereus om het naar me op te sturen, aangezien het hier niet te verkrijgen was.

 3. Inzetten van nieuwe mogelijkheden. Saboohi kan niet letterlijk meekijken met het oefenen, omdat youtube en skype in iran niet beschikbaar zijn, maar ik film de handen van de kinderen in die paar oefen sessies en die kleine opnames zet ik in een speciaal album op : Magisto, een gratis app, waar ik de filmpjes met wat foto’s , die de titel van de desbetreffende Music Haiku verbeelden, bewerk. Iedereen die dat wil, kan via mij uitgenodigd worden om gratis lid te worden, en Saboohi is zo aardig tussen zijn drukke bezigheden door , af en toe het album te bekijken, een ‘like’ te geven, of een aanmoediging erbij te zetten zoals: Bravo! De kinderen die meedoen kunnen daar zichzelf zien, en of Saboohi er iets voor hen heeft bijgezet.

 4. Projecties en elektronische muziek van Gerda Geertens. Inzetten van interessant begeleidend materiaal, speciaal gemaakt om de kinderen te begeleiden in die ervaring van totaal nieuwe muzikale informatie. Muziek die anders omgaat met klank, en vaak ook ritme, en meestal niet op die leeftijd wordt gegeven. De zogenaamde a-tonale muziek.

 5. Een afsluitende uitvoering, door 7 kinderen die ik daarvoor heb gevraagd, tot stand gebracht.


  Op deze uitvoering wordt ook een kersverse akoestische compositie van Gerda Geertens gespeeld! Het is de wereldpremi√©re van ‘ A Funny Valentine’, een stuk voor 4 saxofoons en piano. Het wordt belangeloos uitgevoerd door Roeland Kapaan, ook docent bij de SKVR, en het Rotterdams Saxofoonkwartet, met als pianist Harimada Kusuma.
  SKVR harpdocent Lenie de Meij speelt met 5 leerlingen ook nog eens 4 muzikale Haiku’s uit Amerika, en er zijn waarschijnlijk nog een paar muzikale verrassingen.